Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>GUNCEL
7 Aralık 2022 Çarşamba - 02:18

‘Türk dünyası artık yeni bir jeopolitik gerçeklik’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatı’yla birliğini güçlendiren Türk dünyası artık yeni bir jeopolitik gerçeklik. Tüm dünya ilgisini oraya vermeye başladı. ' dedi

‘Türk dünyası artık yeni bir jeopolitik gerçeklik’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatı’yla birliğini güçlendiren Türk dünyası artık yeni bir jeopolitik gerçeklik. Tüm dünya ilgisini oraya vermeye başladı. Bugün (Yunanistan Dışişleri Bakanı) Nikos Dendias da hemen soluğu orda aldı. Bazı ziyaretlerde bulunuyor. Nereye gitsek arkasından koşuyor sağ olsun benim eski dostum” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde “Türkiye’nin Girişimci ve İnsani Dış Politikası” konulu konferansa katıldı.
Düzenlenen programda konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Uluslararası sistem yetersiz. Birleşmiş Milletler de (BM) yetersiz, Avrupa Birliği de (AB), Avrupa Konseyi de yetersiz. Birkaç gün önce NATO toplantısındaydık. NATO’nun yeni stratejik konsepti var. Daha aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Sınama ve tehditler konusunda daha etkin olsun diyoruz. Bunun için de terörizm de var. Bu zor dönemlerde, uluslararası sistemin de yetersiz olduğu dönemlerde inisiyatif alacak, yol gösterecek, liderlik edecek girişimci güçlere ihtiyaç var. Bugün gururla söylerim. Türkiye bu güçlerin başında geliyor” dedi.
Türkiye’nin uyuşmazlık ve arabuluculukta dünya bir marka haline geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük 3 örgütünde de (BM, AGİT, İslam İşbirliği Teşkilatı) Arabuluculuk Dostlar Grubu Eş Başkanlığı’nı yapan tek ülke olduğunun altını çizdi.
Bakan Çavuşoğlu, ABD ve Rusya’nın istihbarat başkanlarının Türkiye’nin ev sahipliğinde bir araya gelmesine değinerek, “Bir araya gelme sebepleri önemli. Çünkü bu savaş zamanında hepimizin endişe ettiği bir şey var. Nükleer silah kullanılacak mı, kullanılmayacak mı? Kullanıldığı zaman dünyayı bir felaketin beklediğini hepimiz biliyoruz. Bu tür riskleri azaltmak için de bu tür kurumları da bir araya getirmek önemli” diye konuştu.
“Türkiye bugün küresel diplomaside en güvenilir aktörlerden bir tanesidir”
Dış politikanın güven meselesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Türkiye bugün küresel diplomaside en güvenilir aktörlerden bir tanesidir. Çünkü biz ne söylüyorsak onu yapıyoruz, ne yapıyorsak da onu söylüyoruz. Herkes kimin ne dediğini görüyor. Türkiye bu ilkeli tutumları sayesinde güvenilir bir aktördür” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, İstanbul Tahıl Anlaşması sayesinde tahıl fiyatlarının 2008’den beri en yüksek düşüşünü yaşadığını ve Türkiye’nin bir gıda krizinin önüne geçtiğini söyledi.
“Önümüzdeki süreçte doğalgaz ya da elektrik sıkıntısı çekeceğiz diye endişe duyan var mı”
Dünyada yaşanan enerji krizine karşı atılan adımlarla hem Türkiye’de hem de çevrede enerji güvenliğini artırdıklarının altını çizen Bakan Çavuşoğu şöyle devam etti:
“Bu sene Avrupa’ya baktığımızda kısıtlamalar var ama rezervleri de var. Bu güzel bir şey. Ama gelecek kışa yönelik çok ciddi endişeler var. Bugün bu krizi yaşayan birçok ülke var. Türkiye’de yüksek enerji fiyatlarından hepimiz şikayetçiyiz. Bugün Türkiye’deki enflasyon oranı yüksek. Göreceli olarak diğer ülkelerde de çok artıyor ama bizimki biraz daha yüksek. Bunu çözmek de bunu gidermek de bizim sorumluluğumuz. Rusya’dan aldığımız doğalgaz fiyatı da 3-4 katına çıktı. Her ne kadar devlet desteklese de fiyatlarla ilgili bir şikayetimiz var, doğru. Aranızda bu sene veya önümüzdeki süreçte doğalgaz ya da elektrik sıkıntısı çekeceğiz diye endişe duyan var mı? Yok. Çünkü bu yıllardır izlediğimiz stratejik politikaların bir neticesidir.”
İsveç ve Finlandiya’yla imzalanan Üçlü Muhtıra’ya ilişkin konuşan Çavuşoğlu, “FETÖ ile PKK/YPG ilk defa dolaylı da olsa NATO’nun belgesine girdi. Zirve bildirgesi bu belgeye de atıfta bulunuyor. Bu terör örgütlerinin bu belgelere girmesi için çalıştık” dedi.
“Eski dostum nereye gitsek arkasından koşuyor”
“Türk Devletleri Teşkilatı’yla birliğini güçlendiren Türk dünyası artık yeni bir jeopolitik gerçeklik. Tüm dünya ilgisini oraya vermeye başladı” diyen Çavuşoğlu, “Bugün Nikos Dendias da hemen soluğu orda aldı. Bazı ziyaretlerde bulunuyor. Nereye gitsek arkasından koşuyor sağ olsun benim eski dostum. Dertliler, çünkü KKTC, Semerkant’taki zirvede gözlemci üye oldu. Bu bir başlangıç. Paniğe kapılmanın sebepleri de gelecek olan. Türk dünyasıyla da iş birliğimizi ve dayanışmamızı artırmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Cezayir’in Oran şehrine bir başkonsolosluk açılacağını duyuran Çavuşoğlu, Cezayir’de yatırımların olduğunu ve Cezayir’in, Türkiye’nin ilişkilerini son zamanlarda geliştirdiği ülkelerin başında geldiğini belirtti.
“Avrupa’ya da odaklanmamız lazım”
Avrupa’nın şu anda Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Avrupa’nın ortasında savaş var. Avrupa’da çok ciddi krizler var. İçerisinde olduğumuz bir kıtanın istikrarlı olması ekonomisinin büyümesi bizim yararımıza. Bazıları, ‘Avrupa’nın ekonomisi kötü, enerji krizi yaşıyor. Oh olsun’ diyor. Ama gerçekçi düşünecek olursak bu bu olumsuz gelişmelerin bize yansıması da olumsuzdur. O nedenle şu anda Avrupa’ya da bir o kadar odaklanmamız lazım” ifadelerini kullandı.

 
'Canlarını çok acıttık, daha da acıtacağız'
 
Ersoy’dan ‘Film Mirasım KTB’ uygulaması’ açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çebi: ‘5 Aralık 1934, tarihi dönüm noktası’
Erzurum’da kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümünde ...
Erbaş’tan dini ve insani sorumluluk vurgusu
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Engelli kardeşlerimizin yanlarında ...
Sunar Sevgi Yolu Projesini paylaştı
Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, uygulamaya aldıkları sevgi ...
 
Şehit ve gazi yakınlarına vefa
Şehit yakını, gazi ve gazi yakını toplam 602 kişinin daha kamu kurumlarına ataması yapıldı.
Aydemir: Türkiye Yüzyılı öğretmenlerin eseri olacaktır
Milletvekili Aydemir, ‘Değerlerimizi nesilden nesle aktaran, bizi cihanda ...
Göğebakan: ‘Öğretmen ilim ve irfan kaynağı’
Göğebakan, "Öğretmen doğan güneş gibidir, etrafını aydınlatmayı ve karanlıklara ...
 
Erzurum yüzde 74.1’de kaldı
Türkiye Covıd-19 Tablosu 31 Ekim - 13 Kasım 2022 verileri yayımlandı. ...
‘Türk Dünyası 2040 Vizyonu’ yayımlandı
“Türk Dünyası 2040 Vizyonu: Bütünleştirici Ortaklık” ana başlığı altında ...
'Hurafelerle toplumun zihni bozulmaya çalışılıyor'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Hurafelerle, aşırılıklarla, aşırı birtakım ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri