Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>GUNCEL
28 Nisan 2023 Cuma - 07:29

Türk Dünyası tek yürek

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in de yer aldığı görüşmelerde TBMM Başkanı Şentop, ‘Türk dünyası olarak birlik ve dayanışma içinde hareket etmemizin, şimdi olduğu gibi gelecekte de barış, istikrar ve refahımızın güvencesi olduğuna inanıyoruz." dedi.

Türk Dünyası tek yürek

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12. Genel Kurul Toplantısı sürecinde TBMM ve KKTC Cumhuriyet Meclisi ile Türkiye ile Azerbaycan parlamentoları arası “İş Birliği Protokolü” imzalandı. Türkiye-Kazakistan Dostluk Parkı hizmete açıldı.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in de yer aldığı görüşmelerde TBMM Başkanı Şentop, ‘Türk dünyası olarak birlik ve dayanışma içinde hareket etmemizin, şimdi olduğu gibi gelecekte de barış, istikrar ve refahımızın güvencesi olduğuna inanıyoruz." dedi.

TÜRKPA Türkiye Delegasyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, Karaman Milletvekili Recep Şeker, Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Niğde Milletvekili, Ömer Fethi Gürer ve Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız’ın yer aldığı TÜRKPA Türkiye Delegasyonu TBMM Başkanı ve Mustafa Şentop Başkanlığında gerçekleştirilen görüşmelere katıldı

KKTC İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile TBMM’de bir araya geldi. Başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından Şentop ve Töre, TBMM ve KKTC Cumhuriyet Meclisi arasında iş birliği protokolünü imzaladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12. Genel Kurul Toplantısı dolayısıyla Türkiye'ye gelen Töre ve beraberindeki heyetle, Başkanlık Divanı Toplantı Salonu'nda görüştü. Milletvekili Aydemir’in de yer aldığı Başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından Şentop ve Töre, TBMM ve KKTC Cumhuriyet Meclisi arasında iş birliği protokolünü imzaladı.

Şentop, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) gözlemci üye sıfatını kazanmasının tarihi bir başarı olduğunu belirterek, "Kıbrıs Türk'ünü, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu bir başlangıç." dedi.

Türkiye'nin, KKTC'nin uluslararası platformlarda tanınması yönündeki gayretinin süreceğini ifade eden Şentop, Türkiye'nin uyguladığı dış politikanın birçok ülke tarafından dikkatle takip edildiğini, KKTC'nin tanınması konusunda da önümüzdeki süreçte daha hızlı gelişmelerin olabileceğini söyledi.

Töre de KKTC'nin daha fazla tanınmasını ve uluslararası ilişkiler kurmayı istediklerini kaydederek, "Mücadeleye devam edeceğiz. KKTC'nin önü açık." ifadelerini kullandı.

TÜRKMENİSTAN GÖRÜŞMELERİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12. Genel Kurul Toplantısı dolayısıyla Türkiye'ye gelen Türkmenistan Meclis Başkanı Gulmanova ve beraberindeki heyetle, Başkanlık Divanı Toplantı Salonu'nda görüştü.

İki ülke ilişkilerinin ulaştığı seviyeden duyulan memnuniyetin ifade edildiği görüşmede, geçtiğimiz yıl TBMM ile Türkmenistan Halk Maslahatı arasında imzalanan işbirliği protokolünün iki ülke arasındaki işbirliğine büyük katkı sağladığı dile getirildi.

TBMM-AZERBAYCAN PARLAMENTOSU ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Azerbaycan Millî Meclis Başkanı Sahibe Gafarova ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeler sonrası Türkiye ile Azerbaycan parlamentoları arası “İş Birliği Protokolü” imzalandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12. Genel Kurul Toplantısı dolayısıyla Türkiye'ye gelen Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova ve beraberindeki heyetle, Başkanlık Divanı Toplantı Salonu'nda görüştü.

Başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından Şentop ve Gafarova, TBMM ve Azerbaycan Milli Meclisi arasında iş birliği protokolünü imzaladı.

6 Şubat'taki depremlerin ardından Azerbaycan'ın verdiği kapsamlı destek için teşekkür eden Şentop, "En başından bu yana Azerbaycanlı kardeşlerimizin verdikleri destek ve yardımlar için sizin şahsınızda tüm Azerbaycan'a, Azerbaycanlı kardeşlerimize teşekkür ediyoruz." dedi.

Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin "iki devlet bir millet" düsturuyla devam ettiğini vurgulayan Şentop, iki ülkenin, karşı karşıya olunan meselelerde ortak bir duruş geliştirdiğini kaydetti.

Şentop, Semerkant'taki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde, KKTC'nin teşkilata gözlemci üye olarak kabulüne ilişkin Azerbaycan'ın verdiği desteğin önemine değinerek, bundan sonra KKTC'yle parlamenter temasların artarak süreceğine olan inancını dile getirdi.

TBMM Başkanı Şentop, "Türk Devletleri Teşkilatı'nın ardından TÜRKPA'da da alacakları gözlemci üyelikle Kıbrıs Türk halkının haklı ve meşru davasında önemli bir merhale daha geçilmiş olacak. Türk dünyası olarak birlik ve dayanışma içinde hareket etmemizin, şimdi olduğu gibi gelecekte de barış, istikrar ve refahımızın güvencesi olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Erivan'da gerçekleştirilen Avrupa Halter Şampiyonası’nda Azerbaycan bayrağının yakılmasına da değinen Şentop, "Sporcularımız en iyi cevabı verdi. Genç sporcularımız burada yalnızca Türkiye'yi değil, Azerbaycan'ı da temsil ettiler ve madalyalarını Azerbaycan'a armağan ettiler." değerlendirmesini yaptı.

Diğer taraftan, bölgedeki normalleşme sürecinde Azerbaycan ile yakın eşgüdümün devam ettiğini belirten Şentop, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme ve barış çabalarını desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

Şentop, Azerbaycanlı çevrecilerin Laçin yolundaki protestoları hakkında ise şöyle konuştu:

"Bu yolun askeri amaçlar ve yasa dışı şekilde Azerbaycan topraklarından çıkarılan madenlerin taşınması amacıyla kullanılması kabul edilemez bir durumdur. Laçin yolu konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve bu konudaki hassasiyetlerinize desteğimizi tüm platformlarda muhataplarımıza ifade ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine tam desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz."

Gafarova da iki ülke arasındaki yakınlığa değinerek, "Türkiye ile bizim hem fikirlerimiz hem amaçlarımız bir." dedi.

Türkiye'nin her zaman Azerbaycan halkının yanında olduğunu dile getiren Gafarova, Azerbaycan'ın da deprem felaketinin ardından Türkiye'ye her türlü desteği vermeye gayret ettiğini söyledi. İşbirliği protokolü imza töreninde AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir de hazır bulundu.

"TÜRKİYE-KAZAKİSTAN DOSTLUK PARKI"NIN AÇILIŞI

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Bugün olduğu gibi gelecekte de gerek Türkiye ve Kazakistan arasındaki ikili ilişkilerde gerekse bağımsız Türk devletleri arasındaki çok taraflı ilişkilerde kardeşlik, işbirliği ve dayanışma irademizi her zeminde ortaya koymaya devam edeceğiz." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Bugün olduğu gibi gelecekte de gerek Türkiye ve Kazakistan arasındaki ikili ilişkilerde gerekse bağımsız Türk devletleri arasındaki çok taraflı ilişkilerde kardeşlik, işbirliği ve dayanışma irademizi her zeminde ortaya koymaya devam edeceğiz." dedi.

Mamak Belediyesince yaptırılan Türkiye-Kazakistan Dostluk Parkı'nın açılışında konuşan Şentop, Türkiye ve Kazakistan arasında dostluğun pekiştirilmesi için atılan her adımın mutluluk verdiğini söyledi.

Kazakistan'ın bağımsızlığından beri ilerleyen ilişkilere kardeşlik bilinci ve duygusunun yol gösterdiğini belirten Şentop, "Soydaş ve kardeş bir devlet olarak Kazakistan'ın sevincini kendi sevincimiz bildik, Kazakistan'ın kederini kendi kederimiz gibi gördük ve hissettik. Dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz, gerçek bir bağ olduğunu kara günlerde de ispatlamıştır. Türkiye olarak yaşadığımız deprem felaketinde bize yürekten gelen, dost elini uzatan Kazakistan'ın gösterdiği dayanışma ve destek bizim için çok kıymetlidir." diye konuştu.

Türk Devletleri Teşkilatında (TDT) somutlaştığı gibi hükümetler arasındaki ilişkilerin çok derin ve boyutlu olduğunu dile getiren Şentop, iki ülke arasında 10 yılı aşkın süredir yüksek düzeyli, stratejik işbirliği olduğu vurguladı.

İki ülke cumhurbaşkanının, devletleri ortak amaç ve istikamette beraberce ilerletmek için iradelerini her zaman açıkça ifade ettiğini anlatan Şentop, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Enerji ve savunma gibi alanlarda yaptığımız işbirliği, ülkelerimizin tam bağımsız duruşuna güç katmaktadır. Bu güzel parkı ziyaret eden insanlar, halkımız, Kazakistan'a ve Kazakistan halkına duyduğu kardeşlik hislerini yakından tekrar yaşayacaktır. Ankara'nın kalbinde Kazakistan'a adanmış diğer abidelerde olduğu gibi bu parkta Kazakistan'ın yüreğimiz de tuttuğu yerin nişanesi olacak, dostluğumuzu somut olarak sergileyecektir. Bugün olduğu gibi gelecekte de gerek Türkiye ve Kazakistan arasındaki ikili ilişkilerde gerekse bağımsız Türk devletleri arasındaki çok taraflı ilişkilerde kardeşlik, işbirliği ve dayanışma irademizi her zeminde ortaya koymaya devam edeceğiz."

 

 
Zift tankı patladı: 4 işçi yaralandı
 
MHP’ye katılımlar devam ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Dünyası TÜRKPA Zirvesinde buluşuyor
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in de yer aldığı Türk Devletleri ...
Aydemir’den Ecdada vefa, Türkiye Yüzyılına destek
Aydemir, ‘‘Milli şairimiz Akifimizin ‘Değmesin ma’bedimin göğsüne nâ-mahrem ...
4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk oyunu kullanacak
ener, “İlk kez oy kullanacak seçmen sayısı 4 milyon 904 bin 672 olup cumhurbaşkanlığı ...
 
Tanfer’den Kadir Gecesi mesajı
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, Kadir Gecesi dolayısıyla ...
'Güçlü Türkiye Güçlü Azerbaycan demektir'
Azerbaycan heyetinin Erzurum ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren ...
AK Parti Azerbaycan Milletvekillerini ağırladı
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı ile seçimlere destek için Erzurum'a ...
 
YSK seçmenleri bilgilendirdi
YSK'dan 14 Mayıs seçimlerinde hangi durumlarda oyların geçersiz sayılacağına ...
Erzurum'da AK vizyon, AK tanıtım
Küçükoğlu, 22 yıldır AK Parti ile Türkiye’de büyük değişim ve büyük hizmetler ...
Ramazan ayının son cuma namazı kılındı
Ramazan ayının son cuma namazını kılmak isteyen vatandaşlar camide yoğunluk oluşturdu.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri