Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>TÜRKİYE
18 Şubat 2023 Cumartesi - 09:20

Türk Dünyası depremzedeler için tek yürek

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin ardından bölgeye Kazak ve Kırgız Türkleri tarafından yurt çadırlar kuruldu. Çadırları kurmaya Niğde’nin Altay Köyü’nden gelen Kazak Türkü Mustafa Kök, “Bu çadırlar Türk birliğinin sembolüdür” dedi.

Türk Dünyası depremzedeler için tek yürek

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin ardından bölgeye Kazak ve Kırgız Türkleri tarafından yurt çadırlar kuruldu. Çadırları kurmaya Niğde’nin Altay Köyü’nden gelen Kazak Türkü Mustafa Kök, “Bu çadırlar Türk birliğinin sembolüdür” dedi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından bölgede AFAD tarafından depremzedeler için çadırkentler kuruldu. Diğer yandan bölgeye yardım getiren Kırgız ve Kazak Türkleri de yurt çadırlarla oluşturdukları alanda, depremzedelere barınma yerleri kurdu. Çadır kurma işi için sosyal medyada organize olduklarını söyleyen Niğde Altay Köyü’nden gelen Kazak Türkü Mustafa Kök, “Biz Kazak Türkü’yüz, babalarımız doğudan gelmişler. Biz de Türkiye’de doğduk büyüdük ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bu çadır kurulumunun başlangıcı Kazakistan’daki birkaç gencin hareketi ile başladı. Sonra birden bire hepsi ayaklandı. Herkes el birliği ile işin içine girdi. Kazakistan Devleti’nin girmesine fırsat bırakmadan vatandaşlar organize oldular. Çadırları hazırladılar. 150’ye yakın çadır toplandı ve peyderpey bunlar da gelmeye başladı. Kazakistan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden de beni aradılar. Altay köylüleri olarak bu çadırları kurmasını biliyor musunuz, yardımcı lazım bize dediler. Sonra ben devreye girdim. Ben devreye girdikten sonra sosyal medyadan organize olduk. Yarım için Antalya’da, Mersin’de olan gelebilecek arkadaşlardan çadır kurma konusunda bilgisi olanları istedik. Biz Türkiye’de doğduk büyüdük. Bizim çocuklarımız ben dahil bilmiyordum çadırın nasıl kurulacağını. Ben biraz anlıyorum en azından tarif edebilirim dedim. Mükemmel bir hareket oldu. Gördüğünüz gibi buralar sağlı sollu tespit edildi ve bize de verildi. Yaklaşık 6 gündür ben buradayım. Eşyalarla beraber geldim. Çadırların başında bulunuyoruz” dedi.
“BU ÇADIRLAR, TÜRK BİRLİĞİNİN SEMBOLÜDÜR”
Kök, bu çadırların Türk birliğinin sembolü olduğunu söyleyerek, “Kazakistan bölgesinden çadırlarla gelen 13 kişi vardı. Gençlerimizden 20 kişi kadar geldi. Ankara’da okuyan öğrencilerden 11 kişi geldi. Biz hepimiz Türk’üz. Bunu şöyle anlatayım, evlerin üzerinde gördüklerinize biz çangarak deriz. Bu çangarağı etrafında tutan oğuk dediğimiz malzemeler olur. Ağaçlar var böyle. Yani hepimiz biriz. Bu çangarak Türktür, oğuklar Türklerin kollarıdır. Hepimiz birlik ve beraberlik içindeyiz. Kara gün için değil, her zaman birlik ve beraberlik içinde olmak istiyoruz. Bir afet oldu, afetin ardından iz buraya geldik. Böyle gözükmek zorunda kaldık ama keşke her şeyde bu şekilde birliğimiz olsa. İnşallah rabbim güzel günleri Türkiye’mize göstersin, bütün Türk Cumhuriyetleri’ne göstersin. Bütün Tükler elinden geleni gösterdi. Kırgızlar çadırını kurdu, biz kuruyoruz. Ötekiler de gelip yarımlarını yapmaya çalışıyorlar. Yani birlik beraberlik dediğimiz olay çangarakın etrafında onu tutan kollar gibi birliğimizi tarif etmek istiyorum. Burada gördüğünüz bu görüntü nereye giderseniz gidin eski Türklerin yaşadığı şekil buydu. Köy böyle kuruluyordu. Bu birlik ve beraberliğimizin simgesi bu çadırlardır. Buradan artık çocuklar görsün, bilsin bizim atalarımız bu şekilde yaşamışlar” ifadelerine yer verdi.

 
Kardeşlik bu işte
 
Mehmetçik dua alıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kardeşlik bu işte
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif deprem bölgesi Adıyaman’da açıklamalarda ...
Bahçeli: 'Türkiye tek sestir, tek yürektir'
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal ...
‘Var gücümüzle çalışıyoruz’
Erdoğan, “Bozguncuların fitnelerine, yalanlarına, hezeyanlarına kesinlikle ...
 
‘İnsanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden biri’
Erdoğan, 'Çok yakında yıkılan şehirlerimizi yeniden inşa ve ihya çalışmalarını ...
‘Hiç endişemiz yok’
Erdoğan, ‘Biz de diyoruz ki ‘Daha önce Van’da, Bingöl’de, İzmir’de, Manavgat’ta, ...
Erdoğan’dan ‘gizli kahramanlar’ vurgusu
Erdoğan, ‘Soğuğa, ayaza, uykusuzluğa rağmen cansiperane gayret gösteren ...
 
‘Gereken neyse hepsini de yapıyoruz’
Erdoğan, ‘Devletimizin depremzede vatandaşlarımızın yanında olmak için ...
‘Her şeyden önce Müslümanız’
Erdoğan, ‘Bu millet vefakâr, bu millet cefakâr, bu millet hiçbir zaman ...
'Bu millet mütevekkil bir millet'
"Bu millet, mütevekkil bir millet. Bu millet, bu tür belaları, felaketleri ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri