Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>GUNCEL
29 Nisan 2023 Cumartesi - 04:22

TÜRKPA Genel Kurulu toplandı

ÜRKPA üyesi AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Kuruluşunun üzerinden 15 yıl geçen Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi, yalnızca Türk Devletlerinin değil bütün dünyanın huzur ve refahını artırmayı gaye edinmiş müstesna bir yapılanmadır. ' dedi

TÜRKPA Genel Kurulu toplandı

TÜRKPA Dönem Başkanlığını devralan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Genel Kurulun açılış konuşmasında, TÜRKPA'nın mevcudiyetinin ortak aydınlık gelecek için kendilerine umut verdiğini, bugün gelinen noktaya ulaşmak için uzun yıllar çalıştıklarını ve önemli bir mesafeler katettiklerini söyledi.

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12. Genel Kurulu toplandı. TÜRKPA üyesi AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Kuruluşunun üzerinden 15 yıl geçen Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi, yalnızca Türk Devletlerinin değil bütün dünyanın huzur ve refahını artırmayı gaye edinmiş müstesna bir yapılanmadır. Macaristan ve KKTC’nin gözlemci üye statüsü TÜRKPA’ya büyük güç katmıştır’ dedi.

HAYIRLI, UĞURLU OLSUN İNŞAALLAH

Yaptıkları işleri yeterli görmediklerini ifade eden TBMM Başkanı Şentop, "Gelecekte daha az zamanda daha büyük işler yapmak azim ve kararlılığındayız." diye konuştu.

TÜRKPA'nın bu yıl 15. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını anımsatan Meclis Başkanı Şentop, Genel Kurula ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

TÜRKPA üyelerini kan bağı, kültür, dil ve tarihi sorumluluğun bir araya getirdiğini belirten Şentop, şunları kaydetti: "Üzerimize düşen en büyük görev Türk dünyasının köprülerini çoğaltmak, birbirimize yakınlaşmak ve beraber çalışmaktır. Gelecek on yıllarda, geçmiş on yıllarda yapılanlardan çok daha fazlasını yapmaya, aynı yolda omuz omuza yürümeye devam edeceğiz. Askeri-siyasi tarihin en büyük Avrupalı stratejistleri, Türk halklarının yaşadığı coğrafyayı dünyanın kalbi olarak nitelendirdiler. Bizler, yaşadığımız coğrafyada gerçek manada muktedir olamazsak, elbette dünyanın anahtarını ele geçirmek isteyen güçlerin mücadelesi halklarımızın kaderini çizecektir. Gerçek manada muktedir olmak için iktisadi, bilimsel ve kültürel anlamda üreten ülkeler olmak zorundayız. Kendi gücünü inşa edemeyen ülkelerin, dünyanın büyük sınamalardan geçeceği 21. yüzyılda büyük felaketlere uğraması kuvvetle muhtemeldir."

Şentop, Türk halklarının kendi gücünü oluşturmak için eğitimde, bilimde ve üretimde dünya sahnesinde en önde olması gerektiğini vurgulayarak, son yıllarda dünyada Türk devletlerinde ve çevresinde yaşanan krizlerin gelecek yıllarda karşılaşılabilecek sınamaların bir başlangıcı olduğunu söyledi.

Dünya genelinde gıda, su ve başka ihtiyaçların karşılanmasında büyük güçlükler yaşanmasının beklendiğini anlatan Şentop, "Bu durum, küresel ve bölgesel dengeleri değiştirebileceği gibi istikrarsızlığa, savaşlara ve büyük nüfus hareketlerine yol açabilir. 'Birlikten kuvvet doğar' sözünde olduğu gibi karşımıza çıkacak güçlüklere ortaklaşa yanıt verebildiğimiz ölçüde güçlü olacağız. Sınır aşan krizleri güç birliği yaparak kontrol altına alabilirsek 21. yüzyıla gerçek manada damgamızı vuracağız." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, KKTC'nin TÜRKPA'da gözlemci üye olmasıyla daha güçlü ve daha kapsayıcı olarak çalışmalara devam edileceğini de vurguladı.

Bugünün dünyasının adaletsizliklerle dolu olduğunu dile getiren Şentop, şöyle devam etti: "Haksızlığa ve zulme uğrayanlar arasında Türk halkları ve Müslüman toplumlar önemli bir yer tutmaktadır. Üstelik oryantalizm, İslamofobi ve Türkofobinin ürünü olan propaganda endüstrisi, mağdur toplumları suç kaynağı gibi tasvir etmektedir. Süregelen ve yeni ortaya çıkan krizler, merkezde yer almayan ülke ve toplumları günah keçisi olarak tasvir eden, yaşanan sorunlar için suçluyu dışarıda arayan propaganda makinesini güçlendirecektir. Bu karamsar tablo ve eğilimler, zaten adaletsiz olan dünyanın daha adaletsiz bir hale gelebileceğine işaret etmektedir. Bizler, medeniyetimiz ve inancımız gereği, yalnızca kendi çevremiz için değil, dünya için adalet arayışındayız."

Daha adil bir dünya istediklerini vurgulayan Şentop, geleneksel diplomatik girişimlerin yetersiz kaldığı noktalarda, parlamenter diplomasi ile çözüme ulaşılabileceğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop, Ukrayna'da alevlenen ve bir yılı geride bırakan savaşın dünya ekonomisinin ne kadar hassas bağlarla birbirine bağlı olduğunu bir kez daha herkese hatırlattığına işaret ederek, ülkelerin birbirleriyle çok boyutlu bağlılık ilişkisi içinde olduğunu kaydetti.

Mustafa Şentop, "Bugün, Doğu Avrupa'da yaşanan savaş sona erse bile, her 5 yılda 400 milyon artan dünya nüfusu ve küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretim ve su kaynakları üzerindeki etkileri gitgide açığa çıkacak bir küresel krizi haber vermektedir. 21. yüzyılda karşımıza çıkabilecek bu köklü sorunlar henüz kapımızı çalmadan tarım altyapımızı ve su kaynaklarımızı içinde bulunduğumuz yüzyılın gereksinimlerine uygun şekilde daha verimli kullanmak ve korumak için hazırlanmalıyız." ifadelerini kullandı.

Geleceğin yalnız iktisadi değil, toplumsal ve kültürel olarak da imtihanlar getireceğini anlatan Şentop, "Öz kültürümüzü ve medeniyetimizi gelecek nesillere aktarabilmemiz ancak etrafımızı saran yabancı popüler kültür istilasına cevap verebilmemize bağlıdır. Kırım'da ve başka coğrafyalarda yaşayan Türk halklarının küresel güç mücadelesinin etkisi altında kalmasını kabul etmiyoruz. Kendi kültürleri ve benlikleri ile bağlı bulundukları devlete yararlı vatandaşlar olarak müreffeh bir geleceğe sahip olmalarını arzuluyoruz." diye konuştu.

Uluslararası sistemin 2. Dünya Savaşı sonrası güç dengesine göre birkaç devletin insafına bırakıldığını söyleyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sesi çok çıkan bazı lobiler uluslararası barış ve istikrarı tesis etme iddiasındaki devletleri esir almış haldedir. Dolayısıyla bu devletlerden beklenen arabuluculuk veya hakemlik görevi çoğu zaman hakkaniyete aykırı olarak icra edilmektedir. Bu durumu maalesef Karabağ konusunda güncel olarak bazı ülkelerin tavırlarında apaçık görmek mümkündür. Her ne kadar pek çok uluslararası denklemde bu gibi olumsuz tablolar karşımıza çıksa da başta gıda ve enerji alanları olmak üzere daha adil bir dünya düzeni için çalışmaya devam edeceğiz.

Bu noktada, Karadeniz'deki tahıl koridoru ile uluslararası gıda güvenliğinin tesisi için gerek devletimizin duruşu gerekse Sayın Cumhurbaşkanımızın kişisel gayretleri ile elde ettiğimiz başarılar, başka bölgelere müdahil olarak güçlerini ispatlamaya çalışan fakat dünya halklarının refahını hiçe sayan devletlere de örnek olmalıdır. Enerji güvenliği alanında Azerbaycan ve Kazakistan'ın bölge sınırlarını aşan ve küresel istikrara katkı sağlayan gayretleri uluslararası takdir toplamaktadır ve çok önemlidir."

 
Küçükuğurlu Erzurum Vakıflarını eserleştirdi
 
‘Kökünü Kurutma Operasyonu'nda 30 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdebil’de ‘2025 Turizm Başkenti Erzurum’ gündemi
Kırlangıç, “Her dönem ECO değerlendirmeler yapıyor. Çeşitli ülkelerde ...
Türk Dünyası tek yürek
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in de yer aldığı görüşmelerde ...
Türk Dünyası TÜRKPA Zirvesinde buluşuyor
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’in de yer aldığı Türk Devletleri ...
 
Aydemir’den Ecdada vefa, Türkiye Yüzyılına destek
Aydemir, ‘‘Milli şairimiz Akifimizin ‘Değmesin ma’bedimin göğsüne nâ-mahrem ...
4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk oyunu kullanacak
ener, “İlk kez oy kullanacak seçmen sayısı 4 milyon 904 bin 672 olup cumhurbaşkanlığı ...
Tanfer’den Kadir Gecesi mesajı
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, Kadir Gecesi dolayısıyla ...
 
'Güçlü Türkiye Güçlü Azerbaycan demektir'
Azerbaycan heyetinin Erzurum ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren ...
AK Parti Azerbaycan Milletvekillerini ağırladı
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı ile seçimlere destek için Erzurum'a ...
YSK seçmenleri bilgilendirdi
YSK'dan 14 Mayıs seçimlerinde hangi durumlarda oyların geçersiz sayılacağına ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri