Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
9 Ağustos 2022 Salı - 05:08

Kirişci: 'Türkiye artık küresel bir oyuncu'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye'nin artık küresel ve uluslararası bir oyuncu konumuna geldiğini belirterek, Türkiye’nin tahıl koridoruna yaptığı moderatörlüğe dikkat çekti.

Kirişci:  Türkiye artık küresel bir oyuncu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye'nin artık küresel ve uluslararası bir oyuncu konumuna geldiğini belirterek, Türkiye’nin tahıl koridoruna yaptığı moderatörlüğe dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Aksaray'da Tarım Sektör Temsilcileri Toplantısına katıldı. Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Kirişci, üreticilere yönelik bakanlığın çalışmalarından bahsederken, Türkiye’nin tahıl koridoruna yaptığı moderatörlüğün önemini anlattı. Pandemi ve sonrasındaki savaş krizlerinde Türkiye’nin gıda sorunu yaşamadığını belirten Bakan Kirişci, “Malumlarınız olduğu üzere Türkiye’de ve dünyada eş zamanlı olarak önce pandemi ve daha sonra da Rusya-Ukrayna savaşı vardı. Bu arada iklim ile ilgili yaşanılan bir takım problemler ve zorluklar nedeniyle tarım ve tarıma bağlı olarak da gıda önem arz eder ve öne çıkar hale geldi. Artık milli güvenlik meselesi haline geldi, gıda konusu ve bu milli güvenlik meselesi olduğunu o kendi kendine tırnak içerisinde yettiğini zannettiğimiz ülkelerin gıda milliyetçiliğine işi çevirdiklerini gördük. Bundan kaynaklı olarak da bir panik havası oluştu. Rusya-Ukrayna savaşı adeta bunun tuzu biberi oldu. Pandemi sürecinde bozulan gerek üretim ve üretimi sağlayacak tedarik zincirinde ciddi kırılmalar oldu. O dönemde kendi sağlığını önceleyen dışımızdaki ülkelerin üreticileri tarlaya, bağ bahçeye, ahıra, ağıla, kümese gitmezken bizim eli öpülesi üreticilerimiz hiçbir imtina etmeden kendilerini her zaman olduğu gibi bu adadıkları coğrafyaya ve aziz milletimize üretme ve ürün yetiştirme konusunda feda ettiler. Bir ürünün kıtlığı yaşanmadı. Provokatif amaçlı maksadı farklı olan bir takım girişimler oldu. Ama onlara ilişkin de anında almış olduğunuz aksiyonlarla bunlar da geri çevrildi, püskürtülmüş oldu. Daha doğrusu alın terinin ve alın teri döken çiftçimizin ne kadar büyük bir iş yaptıklarını söylememiz mümkündür. Diğer taraftan 2002 yılında tabii toplam 36 milyar dolarlık ihracat vardı. Onun o gün için yüzde 10’una tekabül eder, 3,7 milyar dolar gibi bir ihracatımız vardı. Ama bugün artık 27-30 milyarlara doğru ihracatımız var" dedi.

“Türkiye artık küresel ve uluslararası bir oyuncu”
“Yeni bir yüzyıl başlayacak. Bu yüzyılın adı Türkiye yüzyılı olacak” diyen Bakan Kirişci, “Resmi ismi inşallah Türkiye yüzyılı olarak kayıtlara girecek. Bu Türkiye yüzyılı olmasındaki muradımız neden? Düne kadar 780 bin kilometrekarelik bir alanda hapsedilmeye çalışılan Türkiye’nin bir anda Mavi Vatan diye bir kavramla yüzleştiğini, böyle bir alanımızın olduğunu fark ettik. Bu da 462 bin kilometrekarelik bir alandır. Bunu 780 binin üzerine koyarak mutlaka düşünmemiz gerekiyor. Bunun emarelerini somut çıktılarını bütün dünya görmeye başladı. Türkiye artık küresel ve uluslararası bir oyuncu konumuna geldi. En son örneği, tahıl koridoru ile ilgili başlangıçta herkesin bu olmaz, bu Türkiye’nin riyasetinde, önderliğinde gerçekleşecek bir hadise değildir, bir tarafta NATO, bir tarafta Avrupa Birliği, G7’si, G20’si bunlar varken buradaki moderatörlük veyahut buradaki rehberlik Türkiye’ye mi kaldı şeklinde değerlendirmeler olmuştu. Ama İstanbul’da başlayan o görüşme trafiği sonunda 22 Temmuz’da böyle bir merkezin İstanbul’da kurulmasına ve Ukrayna’nın elindeki 2021 dönemine ait ürünlerle birlikte yeni hesap dönemindeki ürünlerinin bu güvenliği sağlanan belirli bir prosedür içerisinde satılacak olan ürünlerinin çıkarılmasına imkan sağladı. Başlangıçta önce 27 bin tondu. Daha sonra 3 gemi bunlar bulundukları limandan Karadeniz’e doğru açıldılar. O ulaşmaları gereken hedef ülkeye doğru hızla yol almaya başladılar. Başlangıçta belki bazı çevreleri rahatsız etti. Ama sonradan gördüler ki böyle durumlarda böyle bir ülkenin rehberliği son derece anlamlıydı ve önemliydi. Sadece Ukrayna’nın elinde 19 milyon ton önceki üretim sezonuna ait buğdayının olduğunu kendi mevkidaşlarımızla görüştük" diye konuştu.

 
Şentop: ‘Türkiye'yi büyüteceğiz’
 
Yanık: 'Biraz daha dişimizi sıkacağız'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu Anadolu tarım ekonomisinde kadın farkı
Muş’ta geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan kadınlar, yılın bir ...
Erzurum’dan 37 bölgeye ihracat
ERZURUM gazetesi - ÖZEL HABER - Erzurum’dan bu yılın Temmuz ayında 12, ...
Erzurum’un 7 aylık sektörel performansı açıklandı
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - TİM Temmuz ayı iller sektörel ihracat performanslarını ...
 
Erzurum’un ticaret sektörü payı yüzde 16’ya yükseldi
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’da 957 milyon 321 bin TL değerinde tarımsal ...
Erzurum tarımda 2’inci sırada
ERZURUM gazetesi - ÖZEL HABER- Erzurum’da 1 milyar 711 milyon 248 milyon ...
İller inşaat sektörü performansı açıklandı
ERZURUM - ÖZEL - 2022 FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum’da 704 milyon 332 bin ...
 
İller kredi ve mevduat sıralaması açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum 2022 Ocak – Haziran ayları kapsamında ...
Erzurum taşıtta 3’üncü sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABER - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum taşıt kredisi ...
Erzurum konut kredisinde 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABER - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum Konut kredisi ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri