Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
HABERLER>EKONOMİ
16 Ağustos 2022 Salı - 14:42

Karabuğday hasadı başladı, çiftçinin yüzü güldü

Gürsoy, “Bilecik, Eskişehir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa bu hafta komple karabuğday hasadına başladı. İnşallah bu yıl güzel bir verim aldık. ‘ dedi

Karabuğday hasadı başladı, çiftçinin yüzü güldü

Gürsoy, “Bilecik, Eskişehir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa bu hafta komple karabuğday hasadına başladı. İnşallah bu yıl güzel bir verim aldık. ‘ dedi

Türkiye’nin ilk glütensiz un kaynağı karabuğday işleme fabrikasına sahip olan Gümüşhane’de hasat mevsimi başladı.
Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesi ve çevresinde sözleşmeli tarımla ekimi yapılan yaklaşık bin dönümlük alanda biçerdöverle hasat başlarken bu yılki rekolte çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Hem glütensiz olması hem çölyak hastalarının aradığı ürün olmasının hem de çiçekli olması nedeniyle bal üretimine de katkı sağlayan karabuğday bitkisi hiçbir atığı olmadan 3 yıl önce Beldede kurulan ve Türkiye’de ilk olan tesiste un, bulgur ve yastık olarak ekonomiye kazandırılıyor.
Birkaç yıl öncesine kadar ithal edilen glütensiz karabuğday ununun üretildiği Gümüşhane’deki fabrikaya Türkiye’nin birçok şehrinden sözleşmeli tarım aracılığıyla ekilip hasat edildikten sonra mamule dönüşmek üzere getiriliyor.
“3 yıl önce Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti olarak ilan etmiştik”
Öbektaş Beldesi, Esentepe Mahallesinde Tam Tarım A.Ş. tarafından kurulan tesiste içeriğinde B vitamini, magnezyum ve lif bulunmasının yanında yüksek düzeyde protein, antioksidan bulunan ve glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler için en iyi alternatiflerden olan karabuğdayı Türkiye’de bir ilk olarak çiftçiden alıp işleyip, paketlenmiş haliyle pazara sunduklarını kaydeden Tam Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Gürsoy, “18 Mayıs tarihinde ekimini yaptığımız 2022 karabuğday hasadımıza başlamış durumdayız. Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti olarak ilan etmiştik bundan 3 yıl önce. Bugün Gümüşhane’de yaklaşık bin dönümün üzerinde bir karabuğday ekimimiz var. Bismillah dedik 2 gündür hasadımızı yapıyoruz. Bu sene rekolte diğer senelerden daha iyi. Daha tecrübeli bir şekilde ekimlerimizi ve bütün çalışmalarımızı buna göre yaptık” dedi.
“Bu sene Gümüşhane’den yaklaşık 75 ton, Türkiye genelinden bin 500 ton karabuğday bekliyoruz”
Gümüşhane’nin yanısıra Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sözleşmeli ekimleri yapan çiftçilerin de hasada başladığını belirten Gürsoy, “Bilecik, Eskişehir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa bu hafta komple karabuğday hasadına başladı. İnşallah bu yıl güzel bir verim aldık. Bir hafta sonra da aldığımız ürünleri fabrikamızda işlemeye başlayacağız, tüketicilerimize 2022 yılının taze üretim ürünlerini göndereceğiz. Önümüzdeki süreçte Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti yapmak için uğraşıyoruz. Gümüşhane’de 5 bin dönüm alanda ekim yapmayı planlıyoruz. Bunun için de bu seneki rekolte hem çiftçinin bu işe doğru anlamda bakmasını hem de bundan kazandığı paranın ne olduğunu görmesi açısından çok önemliydi. Bu sene Gümüşhane’den yaklaşık 75 ton, Türkiye genelinden bin 500 ton karabuğday bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Millet ekelim diye sıraya giriyor artık”
Bölgede biçerdöveriyle hasat yapan Kırşehirli Musa Pekince, kendisinin de karabuğday ekmeye karar verdiğini dile getirerek, “Yaklaşık 4 yıldır burada karabuğday hasadı yapıyorum. İnşallah yıldan yıla güzelleşecek. Bu sene verimde bayağı artış var. Yıldan yıla genişletiyor, bu sene çok güzel yer ekmişler. Verimi güzel. İnşallah bu işte büyük başarı sağlanacak. Gümüşhane bu konuda pilot il olabilir, talep var. Şu ana kadar 600 dönüm oldu. Artık vatandaş da memnun. Millet ekelim diye sıraya giriyor artık. Ben de buradan giderken tohum götürmeyi ve bir 50 dönüm kadar ekmeyi düşünüyorum” diye konuştu.
 

 
Nenehatun gölü kurudu
 
800 kilo esrar ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ücretli çalışan istatistikleri açıklandı
Ücretli çalışan sayısı 2022 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 arttı.
Tarım-ÜFE arttı
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 157,89, aylık yüzde 5 arttı.
HMB Bütçe verilerini paylaştı
Merkezi yönetim bütçesi Temmuz ayında 64 milyar 19 milyon lira açık verdi.
 
Erzurum’da beklenen hasat 300 bin ton
Erzurum’da buğday, arpa ve yulaf gibi hububatlar geçtiğimiz yıla oranla ...
Vatandaşlar Tarım Kredi marketlerine akın etti
Erzurum’da Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde yapılan indirimler sonrası ...
Erzurum Gıda Sektörü verileri yayımlandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum’da 523 milyon 714 ...
 
Erzurum enerjide 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum’da 319 milyon 564 ...
Erzurum’un turizm payı yüzde 22 oldu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum’da 282 milyon 949 ...
Nebati: 'Gereken neyse yapıyoruz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gayrimenkul sektöründe olağan ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri