Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere’de Çocuklar doğa ile buluştu
Uzundere’de Çocuklar doğa ile buluştu
Köprüköy’de Ramazan bereketi
Köprüköy’de Ramazan bereketi
Müftülük hafızları ödüllendirdi
Müftülük hafızları ödüllendirdi
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını paylaştı
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını paylaştı
Tekin Pasinler’de öğretmen ve öğrencilerle buluştu
Tekin Pasinler’de öğretmen ve öğrencilerle buluştu
HABERLER>EKONOMİ
8 Ağustos 2022 Pazartesi - 03:21

Erzurum’un 7 aylık sektörel performansı açıklandı

ERZURUM gazetesi - ÖZEL - TİM Temmuz ayı iller sektörel ihracat performanslarını paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Temmuz ayında 15, 2022 yılının 7 aylık döneminde 16 sektör ihracat kaydetti. 2021’e göre 9 sektörün ihracatı artarken 7 sektörde düşüş görüldü.

Erzurum’un 7 aylık sektörel performansı açıklandı

TİM Temmuz ayı iller sektörel ihracat performanslarını paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Temmuz ayında 15, 2022 yılının 7 aylık döneminde 16 sektör ihracat kaydetti. 2021’e göre 9 sektörün ihracatı artarken 7 sektörde düşüş görüldü.

ARTIŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER VE ORANLARI

2021 yılına göre en yüksek ihracat değeri artışı Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektöründe görüldü. Yüzde 367,2 oranında artışın görüldüğü bu sektörü yüzde 171,9’luk artışla Tekstil ve Hammaddeleri, yüzde 166,4 artışla Elektrik ve Elektronik, yüzde 163,2’lik artışla Çelik, yüzde 135,1’lik artışla Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, yüzde 125,3’lük artışla iklimlendirme, yüzde 99,2’lik artış ile Deri ve Deri Mamulleri, yüzde 94,5’lik artışla ile Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, yüzde 10,0’lıt artışla ile Makina sektörü izledi.

7 SEKTÖR İHRACATINDA DÜŞÜŞ

Temmuz ayında bir önceki yıla göre 7 sektör ihracat değerinde düşüş görüldü. Düşüş oranları Madencilik sektöründe yüzde 33,9, Demir ve Demirdışı Metaller grubunda yüzde 4.6, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde yüzde 78,5, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünlerinde yüzde 77,8 ve Diğer Sanayi Ürünlerinde yüzde yüz, Otomotivde yüzde 72.4, Halıcılık Sektöründe yüzde 79.0’lık olarak kaydedildi.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPAN SEKTÖRLER

Bu yılın Ocak – Temmuz döneminde en çok değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör kimyevi maddeler ve mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile Makine ve aksamları gurubu oldu.

SEKTÖRLERİN İHRACAT PAYI

Erzurum’da 7 ayda en yüksek değerde ihracat gerçekleştiren sektörlerin il toplam ihracat değerindeki payı Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde yüzde 50,26, Demir ve Demir Dışı Metallerde yüzde 9,18, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünlerinde yüzde 7,88, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde yüzde 5,7 , Makine ve Aksamlarında yüzde 5,6 oldu.

TEMMUZ AYI ERZURUM SEKTÖREL PERFORMANS

TİM verilerine göre Temmuz ayında kimya sektörü 968.9, Çimento Sektörü 203.9, Demircilik Sektörü 180.9, Çelik Sektörü 36.9, İklimlendirme Sanayisi 31.4, Hazırgiyim Sektörü 15.4, Mobilya Sektörü 9.17, Hububat Sektörü 8.0, Dericilik Sektörü 6.32, Tekstil Sektörü 6.12, Makine Sektörü 2.98, Otomotiv Sektörü 2.94, Su Ürünleri Sektörü 2.94, Elektrik Sektörü 2.39 ve Madencilik Sektörü 1.5 bin dolarlık ihracat yaptı.

2022’NİN OCAK – TEMMUZ DÖNEMİ     

Bu yılın Ocak – Temmuz ayları toplamında Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 6,0 milyon, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri 695,2 bin, Otomotiv Endüstrisi 584,5 bin, Makine ve Aksamları 678,1 bin, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 952,1 bin, Demir ve Demir Dışı Metaller 1,1 milyon, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller 283,8 bin, Elektrik ve Elektronik 224,4 bin, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri 361,8,  İklimlendirme Sanayii 306 bin, Çelik 370,6 bin, Tekstil ve Hammaddeleri 68,1 bin,  Deri ve Deri Mamulleri 173,1 bin, Hazırgiyim ve Konfeksiyon 178 bin, Madencilik Ürünleri 18,6, Halıcılık sektörü 3,27 bin dolarlık ihracat yaptı

MUŞ, TEMMUZ AYI DIŞ TİCARET VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Temmuz ayında dış ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıla göre yüzde 28,7 oranında artışla 47,7 milyar dolara yükselmiştir. Temmuz ayı ithalatımız ise 29,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir." dedi.

Türkiye'nin ihracatta 2021'de yakaladığı başarıyı 2022 yılının 7 ayında da devam ettirdiğini belirten Bakan Muş, şunları kaydetti: "Türkiye, 2022 yılının ilk 6 ayında olduğu gibi 7'inci ayda da en yüksek aylık ihracat değerini yakaladı. 7'de 7 yaparak, rekorlar serisini sürdürdü. Yılın ilk 7 ayında Türkiye toplamda 144,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Temmuz ayında dış ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıla göre yüzde 28,7 oranında artışla 47,7 milyar dolara yükselmiştir. Bu değer şimdiye kadar ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır. Temmuz ayı ithalatımız ise 29,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir."

 

"Önceki yılın paritesi değişmemiş olsaydı avro cinsinden yapılan ihracatımız, 2022 yılının ilk yedi ayında 7 milyar 96 milyon dolar, ithalatımız ise 5 milyar 429 milyon dolar daha yüksek olacaktı." diyen Bakan Muş, paritedeki gelişmenin etkisiyle dış ticaret açığının yaklaşık 1,6 milyon dolar daha fazla olduğunu, bu bakımdan, paritenin nominal etkisinin dış ticaret açığı üzerinde olumsuz gerçekleştiğini bildirdi.

Bakan Muş, paritedeki bu düşüşün, dış ticaret dengesi üzerinde risk unsuru olarak öne çıktığını aktardı.

Tüm bu dış kaynaklı gelişmelere rağmen 248,4 milyar dolara ulaşan 12 aylık ihracatla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini vurgulayan Muş, şunları kaydetti: "Kıymetli ihracatçılar, sizlerin özverili çalışmalarıyla, ihracatımız ekonomimizin lokomotifi olmaya devam etmektedir. Dünyanın en büyük ekonomilerinin tökezlediği bir dönemde, 2022 yılının ilk çeyrek büyümesinin yarısından fazlası net mal ve hizmet ihracatı kaynaklı olmuştur. Nitekim, IMF'nin temmuz ayı raporunda küresel ekonomik büyüme tahminleri düşürülürken, ülkemizin 2022 yılı büyüme tahmini 1,3 puan artışla yüzde 4'e yükseltilmiştir."

Muş, gelen öncü verilerden, söz konusu performansın yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiğini izlediklerini aktardı.

Sanayi üretiminde, temmuz 2020'de başlayan yıllık bazlı artışın, 2022 mayıs ayında da yüzde 9,1 ile devam ettiğini dile getiren Muş, şöyle devam etti: "Bu noktada, üretim tarafında hız kesmeden yola devam ederken, bu durumun istihdam verilerine güçlü bir şekilde yansıdığının da özellikle altını çizmek isterim. 2022 mayıs ayı itibarıyla, salgın öncesi döneme göre Türkiye ekonomisi, 3 milyon 573 bin ilave istihdam yaratmayı başarmıştır. İşgücünde de yükselişin sürmesi ve işgücüne katılım oranının serideki en yüksek seviyede olması, ekonomimizdeki güçlü performansın reel sektöre olumlu yansıdığını göstermektedir. Salgınla birlikte yaşanan tüm zorlu süreçlerin ardından, Rusya-Ukrayna savaşıyla artan belirsizliklere karşın, önümüzdeki aylarda turizm gelirlerimizde yüksek artışlar öngörmekteyiz. Nitekim, haziranda ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 119 artış göstererek, 5,6 milyon kişiye ulaşmış olup, 2019 yılı ile kıyaslandığında salgından sonraki en güçlü seviyesine yükselmiştir."

 

 

 

 

 

 
Spor Toto 1’inci Ligde yeni sezon heyecanı
 
Erzurum’dan 37 bölgeye ihracat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un ticaret sektörü payı yüzde 16’ya yükseldi
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’da 957 milyon 321 bin TL değerinde tarımsal ...
Erzurum tarımda 2’inci sırada
ERZURUM gazetesi - ÖZEL HABER- Erzurum’da 1 milyar 711 milyon 248 milyon ...
İller inşaat sektörü performansı açıklandı
ERZURUM - ÖZEL - 2022 FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum’da 704 milyon 332 bin ...
 
İller kredi ve mevduat sıralaması açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum 2022 Ocak – Haziran ayları kapsamında ...
Erzurum taşıtta 3’üncü sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABER - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum taşıt kredisi ...
Erzurum konut kredisinde 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABER - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum Konut kredisi ...
 
KUDAKA'dan saya üretimine destek
SOGEP çerçevesinde destek almaya hak kazanan “Refahiye'de Kadınlar ve ...
Dev Sosyal Konut Projesi fiyat artışını durdurdu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrıntılarını açıklayacağı dev Sosyal Konut Projesi, ...
Hisarcıklıoğlu’ndan markalaşma vurgusu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri