Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
22 Mayıs 2022 Pazar - 13:31

Erzurum’da 6 alanda sel kontrol projesi gerçekleştirildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, 14 yeni proje başlatacak.

Erzurum’da 6 alanda sel kontrol projesi gerçekleştirildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, 14 yeni proje başlatacak. Bu projelerin de tamamlanmasıyla ülke genelindeki yukarı havza sel kontrol projesi sayısı 174’e yükselmiş olacak. Sel afetlerinin etkilerini en aza indiren sel kontrol projeleri aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerinin de azalmasına önemli katkı sağlayacak.

İklim değişikliğinin yol açtığı erozyon, sel, çığ ve heyelan zararlarının azaltılması sürdürülebilir arazi yönetimi ile mümkün hale gelirken, sürdürülebilir arazi yönetimi çerçevesinde yukarı havza sel ve erozyon kontrol çalışmaları en etkili yöntem olarak öne çıkıyor. Erozyon nedeniyle oluşan toprak kayıplarının önüne geçilmesi, sel, çığ ve heyelan felaketlerinden doğacak zararların en aza indirilmesi amacıyla yürütülen yukarı havza sel ve erozyon kontrol çalışmaları çok sayıda alt projeyi kapsıyor. Yukarı havza sel derelerinde harçlı ıslah sekileri, beton ve betonarme ıslah sekileri, çelik moloz bariyerleri, gabion eşikler gibi sel kontrol yapıları inşa edilirken; oyuntularda ise çevirme hendekleri, kuru duvar eşikler, miks eşikler, taş dolgulu ahşap eşikler, geonet toprak seddeler, geonet eşik toprak seddeler, çalı demetli toprak seddeler, çalı demetli canlı eşikler ve kafes tel eşikler yapılıyor. Yamaçlarda ise taş kordonlar, örme çitler, kafes tel çitler, çalı demeli teraslar, akıtıcı teraslar, eğimsiz teraslar ve seki teraslar gibi erozyon kontrol yapıları uygulanıyor. Bu yapılar yağış sularının akış rejimini düzenliyor, enerjisini ve hızını düşürerek güvenli bir akış oluşturuyor ve doğal dengenin korunmasını sağlıyor. İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yürütülen entegre havza, erozyon kontrol, sel ve heyelan kontrol projeleri sayesinde toprağın erozyon yoluyla denizlere, göllere ve barajlara taşınmasının da önüne geçiliyor.

14 PROJE DEVAM EDİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, yaşanması muhtemel sel afetlerinin zararlarının en az seviyeye düşürülmesi, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, tabi kaynaklar ile toprağın korunması amacıyla Sinop, Kastamonu ve Erzurum illerinde toplam 14 yukarı sel havzasında projelendirme çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu 14 projenin de tamamlanmasıyla Türkiye genelindeki yukarı havza sel kontrol projesi sayısı 174’e yükselmiş olacak. Bugüne kadar ise Adana'da 2, Adıyaman'da 2, Afyonkarahisar'da 9, Ağrı'da 5, Aksaray'da 2, Amasya'da 4, Ankara'da 5, Antalya'da 1, Artvin'de 5, Aydın'da 6, Bartın'da 1, Bayburt'ta 1, Bilecik'te 1, Bingöl'de 2, Bitlis'te 1, Bolu'da 4, Bursa'da 1, Çankırı'da 1, Çorum'da 6, Diyarbakır'da 2, Düzce'de 5, Erzincan'da 3, Erzurum'da 6, Giresun'da 11, Hatay'da 3, Iğdır'da 2, Mersin'de 8, Kastamonu'da 6, Kayseri'de 1, Kırklareli'de 1, Konya'da 2, Kütahya'da 1, Malatya'da 1, Kahramanmaraş'ta 1, Karabük'te 1, Muğla'da 2, Muş'ta 1, Niğde'de 2, Ordu'da 1, Rize'de 7, Sakarya'da 5, Samsun'da 4, Sivas'ta 2, Tekirdağ'da 1, Tokat'ta 1, Trabzon'da 6, Şanlıurfa'da 2, Van'da 13, Yozgat'ta 1 sel kontrol projesi gerçekleştirildi.

 

 

 
TYB Şiir Şöleni düzenledi
 
12 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meteoroloji ‘den Erzurum için zirai don uyarısı
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü tarafından hava sıcaklıklarının hissedilir ...
Erzurum’un yüksek kesimlerine kar yağdı
Erzurum kent merkezinde yağmur yağışı görülürken yüksek kesimlerde yeniden ...
Erzurum’da Dünya İdari Personeller Günü paneli
Dünya’nın çeşitli ülkelerinde her yıl Nisan ayının son Çarşamba günü “Dünya ...
 
“Gençlerimizin dinamizmi, ülkemizin güvencesidir”
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
Hava sıcaklığı düşecek
Doğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklığı 6 ila 10 derece azalarak hissedilir derecede düşecek.
Erzurum Ülkede 13, Bölgede 7’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TÜİK İstatistiklerle Gençlik 2021 Erzurum sonuçlarını ...
 
ETÜ’de Uluslararası Adli Hemşirelik Kongresi başladı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde, İzmir Katip Çelebi ...
Engelliler hünerlerini sergiledi
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ...
Gelincikler görsel şölen oluşturdu
Oltu ilçesine bağlı Dutlu köyü meralarında açan gelincikler görenleri adeta büyülüyor.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri