Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sürat pateninde madalyalar sahiplerini buldu
Sürat pateninde madalyalar sahiplerini buldu
Oltu’da zeytin üretimine destek
Oltu’da zeytin üretimine destek
Aktaş ailesi yasta
Aktaş ailesi yasta
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
18 Ekim 2023 Çarşamba - 07:22

Çevreci projeler ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamında

Kacır, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile sanayide yeşil dönüşümün başlayacağı ve enerji verimliliğinin artırılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, hammadde verimliliğinin artırılması, atıkların azaltılması gibi çevreci projelerin ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamında değerlendirileceğini duyurdu

Çevreci projeler ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamında

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile sanayide yeşil dönüşümün başlayacağını ve enerji verimliliğinin artırılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, hammadde verimliliğinin artırılması, atıkların azaltılması gibi çevreci projelerin ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamında değerlendirileceğini duyurdu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Ankara’da bir otelde düzenlenen Asya Verimlilik Teşkilatı (AVT) 64. Verimlilik Merkezleri Başkanları Çalıştayı’na katıldı. Programda pek çok Asya ülkesinin temsilcisi de yer aldı. Asya ve Pasifik’te verimliliği artırarak sosyoekonomik gelişime katkı sağlama misyonuyla 1961 yılında Tokyo’da kurulan AVT, karşılıklı iş birliği içinde Asya ülkelerinde verimliliğin artırılması amacını güdüyor. Bu çerçevede bu yıl Türkiye’de gerçekleştirilen programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, çevreci projelerin ‘Öncelikli Yatırımlar’ çerçevesinde değerlendirileceğini duyurdu.
“Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde küresel sorunların çözümü için her alanda uluslararası iş birlikleri geliştiriyoruz”
Asya Verimlilik Teşkilatı’nın işleyişi ve program değerlendirmesine ilişkin konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Geçtiğimiz yıl faaliyetleri değerlendirirken, diğer yandan Teşkilat’ın önümüzdeki iki yıllık programını planlayacağız. Tüm dünyada kamu otoritelerinin ve işletmelerin ajandalarında en üst sırada yer alan ikiz dönüşümün, sürdürülebilirlik ve verimlilik noktasında sunduğu fırsatları masaya yatıracağız. Dünya, son zamanlarda derin krizleri art arda yaşıyor. Koronavirüs salgınından savaşlara, gıda krizlerinden enerji darboğazına kadar pek çok sorun iç içe geçmiş durumda. İklim değişikliğinin etkileri ise her geçen gün daha derinden hissediliyor. Bizler, bu sorunların ancak küresel iş birliği zemininde ve kararlı politikalarla çözüme kavuşabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada; Cumhuriyetimizin 100. yılında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde küresel sorunların çözümü için her alanda uluslararası iş birlikleri geliştiriyoruz” açıklamasında bulundu.
“Üretimde yüzde 140’a varan artış, ürün maliyetlerinde yüzde 18’e kadar tasarruf sağladı”
Dünyada kaynakların sınırlı olduğuna dikkati çeken Kacır, kaynakların adil paylaşımını önemsediklerini belirterek, “Bu yaklaşımla, küresel sorunların çözümü için verimlilik odaklı yeni teknolojileri en etkin araçlardan biri olarak görüyoruz. Müreffeh bir geleceğin ve sürdürülebilir bir büyümenin temelinde verimlilik, verimliliğin temelinde ise dijital ve yeşil dönüşüm yer alıyor. Verimlilik odaklı projeleri ve uygulamaları desteklemek için dijital ve yeşil dönüşümde önemli programlar yürütüyoruz. İşletmelerimizin verimliliğinin artırılması ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması adına Model Fabrikaları hayata geçiriyoruz. Bu işletmeler; verimlilikte yüzde 76’ya ve üretimde yüzde 140’a varan artışın yanı sıra ürün maliyetlerinde yüzde 18’e kadar tasarruf sağladı. Elde edilen rakamlar, gelecek adına bizleri umutlandırıyor. Bu nedenle; bugün 8 olan model fabrika sayımızı, önümüzdeki dönemde 14’e çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca verimliliklerini artırmak isteyen akademi ve kamu dünyasıyla birlikte özel sektörün yenilikçi projelerini de TÜBİTAK eliyle destekliyoruz. Bu kapsamda son 20 yılda, verimlilik alanında 2 binden fazla projeye 5,3 milyar liranın üzerinde destek sağladık” diye konuştu.
“Atıkların azaltılması gibi uygulamaları ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamında değerlendireceğiz”
Son yirmi yılda destek programları çerçevesinde yeşil dönüşüm alanında 2 bin 200’den fazla projeye 5,8 milyar liralık destek sağladıklarını belirten Kacır, “Ülkemizin güçlü üretim altyapısının daha yeşil ve rekabetçi bir yapıya kavuşması adına organize sanayi bölgelerimizi 'yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına' dönüştürüyoruz. OSB’lerimizde yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için 300 milyon dolarlık finansman ile ‘Dünya Bankası Türkiye OSB Projesi’ başlattık. Bu kapsamda yeşil ve teknolojik çözümler içeren altyapı, ileri atık su arıtma tesisi, su geri kazanım, GES, sıfır atık, biyogaz tesisi gibi alanlarda projeleri destekleyeceğiz. Kısa süre için de hayata geçireceğimiz ‘Yeşil Dönüşüm Destek Programı’ ile de sanayimizin yeşil dönüşümünü sağlayacak; enerji verimliliğinin artırılması, sera gazı emisyonlarının azaltılması, hammadde verimliliğinin artırılması, atıkların azaltılması gibi uygulamaları ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamında değerlendireceğiz. Verimlilik alanında uluslararası iş birliklerinin kritik öneme sahip olduğunun bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

 
Bolat: 'Alacağımız daha çok mesafe var'
 
Altun’dan medyaya hassasiyet uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mandal’dan Büyükşehir Bilim Erzurum yatırımına övgü
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilim Erzurum yatırımından ötürü Erzurum Büyükşehir ...
Bilişimde ETÜ - Huawei işbirliği
Dünyaca ünlü teknoloji firması Huawei’nin akademik partnerleri arasında ...
ATAUNİ Geta-Tekno Zemin Laboratuvarı hizmette
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden uzman isimlerin bir araya ...
 
TÜBİTAK’tan DAG’a övgü
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve TÜBİTAK Başkanı ...
ABB’den dezenformasyonla mücadelede kararlılık
Anadolu Basın Birliği (ABB) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Musa Çakır, ...
Erzurumlu akademisyenlerden gündem oluşturan buluş
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. ...
 
Yıldırım: Ay'ın yüzeyine bir araç indirmeyi hedefliyoruz
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Ay Araştırma Programı ...
ATAUNİ Tıpta gündem oluşturdu
Atatürk Üniversitesi bilim insanlarının Pankreas kanserine yönelik yapmış ...
Yılmaz’dan dijital Türkiye açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “E-devlette 10’dan fazla kurumumuzun ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri